ΣΟΣ!Ψήφισμα-έκκληση από Μικρασιάτες για να σωθεί το Λιβίσι-Συλλογή υπογραφών

Ψήφισμα- έκκληση από Μικρασιάτες για να σωθεί το Λιβίσι – Συλλογή υπογραφών

Οι Τούρκοι δεν υπαναχωρούν και συνεχίζουν να ψάχνουν αγοραστή.

Επιλέγοντας να αγνοήσει τις εκκλήσεις Ελλήνων και Τούρκων για να μην βγει στο σφυρί το μικρασιατικό χωριό του Λιβισίου (Λεβίσι), το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξακολουθεί να ψάχνει εκείνον που θα αγοράσει τον τόπο-φάντασμα στη σχετική δημοπρασία της 23ης Οκτωβρίου.

Η επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους Μικρασιάτες στη χώρα μας και Τούρκους που κατάγονται από το προσφυγικό οικισμό, οι οποίοι ζητούν από τον κόσμο να υπογράψει κατά του σχεδίου πώλησης του Λιβισίου.

Απόσπασμα από σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής για το Λιβίσι
Η διαδικτυακή διεθνής συλλογή υπογραφών γίνεται στην διεύθυνση https://secure.avaaz.org/en/petition/The_Turkish_Minister_of_Culture_and_Tourism_Stop_the_auction_to_rent_historic_cultural_Kayakoy/share/?new , ενώ ο Σύλλογος Μακρηνών-Λιβισιανών έχει δημιουργήσει στο Facebook την ιστοσελίδα Levissi savunmasi- Σώστε το Λιβίσι- defend Kayakoy όπου μπορεί κανείς να δηλώσει τη συμπαράστασή του.
Ο πλειοδότης θα νοικιάσει την πόλη για 49 χρόνια, με προϋπόθεση την αποκατάστασή της και αντάλλαγμα την τουριστική εκμετάλλευσή της.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Λεβίσι: Οι Τούρκοι βγάζουν στο σφυρί ελληνικό χωριό (φωτο)

levisi_394370351.jpg

Οι κάτοικοί του έγιναν πρόσφυγες και από το 1923 δεν κατοικείτο.

Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό-φάντασμα όπου κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί βγαίνει σε δημοπρασία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να το παραχωρήσει σε έναν επενδυτή που θα το αναστηλώσει και θα το εκμεταλλευτεί τουριστικά.

Μια από τις εκκλησίες του χωριού

Το πάλαι ποτέ Λεβίσι (στα τουρκικά Καγιάκιοϊ), στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι απ’ τη Ρόδο, αποτελείται από εκατοντάδες ερειπωμένες κατοικίες και δύο εκκλησίες. Το έρημο χωριό απλώνεται σε μια βουνοπλαγιά και συχνά χρησιμεύει ως τόπος στάθμευσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ – την Μάκρη.

Το χωριό-φάντασμα βγαίνει στο σφυρί στις 23 Οκτωβρίου κι ο νικητής της πλειοδοσίας θα αναλάβει την ενοικίαση της πόλης για 49 χρόνια με αντάλλαγμα την αποκατάστασή και τουριστική εκμετάλλευση της. Θα πρέπει να συντηρήσει μεγάλο μέρος του χωριού και να φτιάξει εγκαταστάσεις (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα, κοινόχρηστα κτίρια) στο ένα τρίτο επί του συνόλου του οικισμού. Επίσης καλείται να χρηματοδοτήσει τη μερική αποκατάσταση και λειτουργία παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου, με ευρήματα που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

Το ερημωμένο σήμερα Λεβίσι ή Καγιάκιοϊ στα τουρκικά, βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές απέναντι από τη Ρόδο, και πριν από το 1922 είχε περίπου 1.000 σπίτια.

Το κόστος είναι περίπου 10,5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων αξιωματούχων, το κόστος είναι περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ και δύο εταιρείες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι η αποκατάσταση του χωριού θα μετατρέψει το Καγιάκιοϊ σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τούρκοι επικριτές του σχεδίου εκφράζουν αντιρρήσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, καταγγέλλουν ότι «ο ερειπωμένος οικισμός θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του αν πέσει στα χέρια επενδυτών που επιθυμούν αποκλειστικά και μόνο να βγάλουν μεγάλα κέρδη». Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου 1923 και έκτοτε δεν κατοικήθηκε.

Σελίδα στο Facebook

Στη διάρκεια παλαιότερης δημοπρασίας, που απέβη άκαρπη, μία ομάδα πολιτών δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook με τίτλο «Σώστε το Λεβίσι», προτρέποντας οι τυχόν αποκαταστάσεις στο χωριό να γίνουν μελλοντικά σε συντονισμό με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα.

Το Λεβίσι άδειασε στις 30 Ιουνίου 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Περίπου 2.000 άμαχοι ξεκίνησαν από την Τουρκία το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς, που για πολλούς από αυτούς κατέληξε στη Νέα Μάκρη της Αττικής και στο χωριό Φαράκλα της βόρειας Εύβοιας.

Πηγή: tovima.gr

Posted on Σεπτεμβρίου 24, 2014, in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: