Πάμμαχον…Από τα βάθη των αιώνων,στο απόμακρο μέλλον….

 

Όσοι έχουν περάσει μια στοιχειώδη ενασχόληση με τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες, γνωρίζουν σαφέστατα ότι άλλο πράγμα το ένα, και άλλο το άλλο. Ένα μαχητικό άθλημα αναφέρεται εξ’ ορισμού στην αθλητική αντιπαράθεση δύο ατόμων, μια αθλητική μονομαχία αν θέλετε, όπου κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια των δύο μονομάχων. Πάρτε για παράδειγμα την πάλη, το ταεκβοντό, το τζούντο, την πυγμαχία – οι εξ ορισμού επικίνδυνες τεχνικές απαγορεύονται. Οι αντίπαλοι σαφέστατα δεν μπορούν να επιτεθούν στα μάτια ή στα γεννητικά του αντιπάλου (ούτε θέλουν!), δεν μπορούν να του ξεσκίσουν τις σάρκες με τα δόντια τους, και δεν μπορούν να επιτεθούν στην σπονδυλική στήλη και το κρανίο με επικίνδυνα χτυπήματα και αγκιστρώσεις. Δεν είναι σκοπός τους ο θάνατος ή η αναπηρία του αντιπάλου. Στην μάχη όμως, ιστορικά, όλα τα προαναφερόμενα, δυστυχώς, συμβαίνουν τυπικά – όταν μάχεται κανείς για τη ζωή του, δεν έχει όρια.  Τόσο λοιπόν ο τρόπος εκπαίδευσης, όσο και η εφαρμοσμένη κινησιολογία, διαφοροποιούν εξ’ ανάγκης τις πολεμικές τέχνες από τα μαχητικά αθλήματα, και πάντα ήταν έτσι. Ο λόγος που αναπτύχθηκαν οι πολεμικές τέχνες ήταν, εξ αρχής, η αντιμετώπιση της λεπίδας (και άλλων επικίνδυνων όπλων) στη μάχη, ενώ τα αθλήματα μονομαχίας ως αναίμακτος τρόπος προπόνησης στην ταχύτητα, τη δύναμη, την τεχνική, την ακρίβεια, το συγχρονισμό, και όλα τα λοιπά στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή των πολεμικών τεχνών.

Ακριβώς τον όρο «πάμμαχον» χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας για τις πολεμικές τέχνες, αφού γνώριζαν καλώς τη διαφορά μεταξύ των πολεμικών τεχνών και των αθλημάτων μονομαχίας.  Πέρα όμως από την ιστορική και αυστηρά τεκμηριωμένη χρήση της λέξης μέχρι και την παλαιοχριστιανική εποχή, είναι σαφές, τόσο για τους ενασχολούμενους με τις πολεμικές τέχνες όσο και για φιλολόγους, ότι οι λέξεις «μάχαιρα» και «μάχη» αναφέρονται στην ίδια ρίζα «μαχ». Έτσι, στην ουσία, η λέξη «μάχη» περιγράφει την πολεμική αντιπαράθεση με όπλα κοντινής εμβέλειας (τουτέστιν μαχαίρι, σπαθί, κοντάρι, λόγχη, ρόπαλο, κλπ.), καθώς και την (σημαντική και στην εποχή μας) άοπλη άμυνα εναντίον των φονικών αυτών όπλων. Μια ερμηνεία λοιπόν της σύνθετης λέξης «πάν-μαχον», θα μπορούσε να ήταν «ολική μάχη» – αλλά όπως θα δούμε δεν περιορίζεται εκεί.

Στις σελίδες αυτές μπορείτε να ανακαλύψετε πληθώρα υλικού για τοπάμμαχον, και για τις δραστηριότητες μας στο μέλλον. Καλή ανάγνωση!

-Κώστας Δερβένης, 1/20

 

http://www.pammachon.gr/old/pammachon3.htm

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΜΑΧΟΥ

 

Τι καθορίζει μια πολεμική τέχνη, και πως πρακτικά διαφοροποιείται από τα αθλήματα μονομαχίας; Υπάρχουν τρεις σαφείς διαφορές:

1)      Η πολεμική τέχνη ασχολείται με συνθήκες πραγματικής μάχης, το άθλημα κατ’ ανάγκη τις προσομοιώνει και θέτει περιορισμούς. Στην πολεμική τέχνη λοιπόν, θεωρείται σφάλμα οποιαδήποτε κίνηση θα εξέθετε σε πλήγμα του αντιπάλου (ή των αντιπάλων) οποιοδήποτε δικό μας αδύνατο σημείο (όπως οι οφθαλμοί και τα γεννητικά). Στα μαχητικά αθλήματα, αντιθέτως, δεδομένου της ύπαρξης κοινής και αμοιβαίας συμφωνίας, ο ως άνω όρος δεν ισχύει, με αποτέλεσμα ο σκοπός, η κίνηση, και η κινησιολογία να διαφοροποιούνται.

2)      Η πολεμική τέχνη πρέπει να διατηρεί την ίδια κινησιολογία είτε είναι ένοπλος είτε άοπλος, είτε θωρακισμένος με πανοπλία, είτε αθωράκιστος, ο ασκούμενος. Το ίδιο δεν ισχύει για τα αθλήματα μονομαχίας.

3)      Η πολεμική τέχνη πρέπει να είναι προϊόν έρευνας ανθρώπων που έχουν επιζήσει σε μάχη. Η γνώμη ανθρώπων που «δεν έχουν δει τον ελέφαντα», δεν παίζει εκ των πραγμάτων σημαντικό ρόλο (μάλιστα μπορεί να αποβεί μοιραία, γιατί συχνά παρουσιάζονται τρομερά λάθη που δεν είναι εμφανή με την πρώτη ματιά).

http://www.pammachon.gr/old/Anabiosi.htm

Η ΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΜΑΧΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΜΜΑΧΟΥ.PDF


 

ΑΡΘΡΑ  ΒΙΒΛΙΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ…

http://www.pammachon.gr/old/arthra.htm

INTERNATIONAL PAMMACHON ASSOCIATION

 

http://www.pammachon.gr/old/international.htm

ΕΔΩ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΓΚΡΑΤΙΟΝ ΚΑΙ ΠΑΜΜΑΧΟΝ…ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ …ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ…

http://www.crossgym.gr/el/traditional-martial-arts/383-2010-01-20-16-05-19

«Οίκος Πολιτισμού και Πολεμικών Τεχνών»

http://www.pammachon.gr/old/syllogos.htm

 

ΣΥΝΕΝΕΤΥΕΞΗ ΚΩΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΗ-ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΠ…

http://www.crossgym.gr/el/traditional-martial-arts/383-2010-01-20-16-05-19

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ!

alt

 

 Advertisements

Posted on Νοέμβριος 14, 2010, in ΑΜΥΝΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΒΙΒΛΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΩΡΑΙΟΙ ΤΥΠΟΙ and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: