Κυκλοφορεί το νέο Άρδην-ΤΕΥΧΟΣ 77 (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2009) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Η Ελλάδα οδηγείται σε οικονομική κρίση μεγάλων διαστάσεων. Τοgame is over του Αλμούνια έχει πραγματική βάση, μόνο που αυτό τοπαιγνίδι δεν αφορά τις κυβερνήσεις ή την Επιτροπή της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης, μόνο ή κυρίως, αλλά τις ίδιες τις βάσεις της ελληνικήςοικονομίας και κοινωνίας. Το υψηλό καταναλωτικό επίπεδο,στηριγμένο στον αυξανόμενο δανεισμό από τις τράπεζες,αποδεικνύεται πλέον αδύνατο να στηριχτεί. Το δημοσιονομικόέλλειμμα και ο εξωτερικός δανεισμός εκτινάσσονται και πάλι. Κατάσυνέπεια, οδηγούμαστε σε μία κρίση που αφορά ταυτόχρονα την ίδιατη μακρά διάρκεια και την παρασιτική υφή της ελληνικής οικονομίας,τη μεσαία διάρκεια και την κρίση του τρόπου ένταξης στηνΕυρωπαϊκή Ένωση και την κοινωνική ισορροπία της μεταπολίτευσης,και τη βραχεία διάρκεια του «εκσυγχρονισμού», σημιτικού καικαραμανλικού.

***

Όπως όλοι έχουμε καταλάβει, η αντιπαράθεση Ντόρας-Σαμαράαντιπροσωπεύει πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα, από την ίδια τηνπροεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο που πραγματικά παίζεται είναιη αμφισβήτηση του εθνομηδενιστικού μονοπωλίου που έχουνεπιβάλει οι άρχουσες τάξεις στο σύνολο σχεδόν του ελληνικούπολιτικού συστήματος. Έτσι εξηγείται, εξάλλου, και η τρομερήκινητοποίηση που έχουν κάνει όλα τα μεγάλα κέντρα εξουσίας τηςχώρας υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Όμως, το «φαινόμενο Σαμαρά»δεν αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία. Ανεξάρτητα με το τι θα κάνει καιτι όχι ο Μεσσήνιος πολιτικός, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις τουπολιτικού του προτάγματος και του ίδιου του χαρακτήρα του, ηεντυπωσιακή άνοδός του αποτελεί μια ένδειξη της κρίσης τουσυστήματος των μηχανισμών, διότι μια πιθανή νίκη του θα επηρεάσεικαι τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς. Εάν ηττηθεί, οιδυνάμεις της σήψης θα παραμείνουν, βαθαίνοντας το ίδιο τους τοαδιέξοδο.

***

Το τεύχος του περιοδικού Άρδην φιλοξενεί μια εκτενή συζήτηση τουΓ. Καραμπελιά με τον σκηνοθέτη Π. Βούλγαρη, για την ταινία του,Ψυχή Βαθιά, και την συζήτηση που προκάλεσε. Συζήτηση που αφορά τόσο στον Εμφύλιο όσο και στην τρέχουσα εθνομηδενιστική στρατηγική, η οποία επικεντρώνει ακόμα και για την περίοδο της Κατοχής στον Εμφύλιο, υποτιμώντας τον εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα του αγώνα.

Ακολουθεί ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα  για τη μετανάστευση. το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της Ελλάδας σήμερα, που αφορά τόσο στις εξωτερικές σχέσεις, όσο και στην εσωτερική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Οι κοινωνικές τάξεις, οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις και, προπαντός, η κοινωνική συνείδηση πρέπει να ιδωθούν με καινούργιο βλέμμα. Είμαστε πεπεισμένοι πως, στην Ελλάδα, υπάρχει μια δημοκρατική πλειοψηφία η οποία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με όρους κοινωνικής συνοχής, εθνικής επιβίωσης, και ταυτόχρονα ανθρώπινης αλληλεγγύης. Αυτή τη «μεσότητα» της παράδοσής μας θα πρέπει να επιστρατεύσουμε χωρίς να κρύψουμε τίποτε και χωρίς να φοβηθούμε τίποτε. Κείμενα των: Γ. ΚαραμπελιάΑ. ΦαρμάκηΚ. ΓεώρμαΘ. ΝτρίνιαΘ. ΤζιούμπαΤζ. ΠέτραςΝ. ΚλάρκΒ. ΣτοϊλόπουλουΓ. Ρακκά, Σ. Δημόπουλου.

Το τεύχος κλείνει με κείμενα για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, το Κυπριακό, την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, για την οικονομική κρίση, προδημοσιεύσεις νέων βιβλίων (Γ. Ταχόπουλος – Κ. Παπαϊωάννου), για την λαογραφία. Γράφουν οι: Δ. Αλευρομάγειρος, Γ. ΣχίζαςΓ. Μιχαήλ, Ν. ΔημητριάδηςΓ. ΜαύροςΒ. Φτωχόπουλος, κ.ά.

http://www.ardin.gr/node/2604

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 16, 2009, in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ and tagged . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: