Ηρακλής: Η Πρώτη 100% Ελληνική Πρωτεϊνη στον κόσμο!
Posted on Απρίλιος 25, 2009, in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ and tagged ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.
Posted by gnomeskepistimi
Posted on Απρίλιος 25, 2009, in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ and tagged ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΙΝΗ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.
Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος, κυρίως από την μεταπολίτευση και μετά, αφιερώθηκε σε έναν τιτάνιο αγώνα να αποδείξει στην Ελληνική κοινωνία ότι η Ελλάδα είναι ζάμπλουτη και μπορεί κάλλιστα να τα καταφέρει μόνη της. Με τρόπο αυστηρά επιστημονικό και κυρίως με πλήθος αδιάσειστα επιχειρήματα, όσον αφορά τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα νούμερα σε χρήματα που βρίσκονται πίσω από αυτές, προσπάθησε να διαδώσει αυτά που με μεγάλο κόπο έμαθε και συγκέντρωσε.ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ,ΔΙΑ-ΒΑΣΤΕ,ΔΙΑ-ΔΩΣΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΙΝΤΕΟ-ΒΙΒΛΙΑ-ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ Σ.ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ο PAUL A. LaVIOLETTE, PH.D, είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο Διάλογος του Γαλαξία, Γαία Πυρόβλητος, Η Γένεση του Κόσμου, και Υποκβαντική Κινητική, καθώς επίσης εκδότης του βιβλίου Μια Συστημική Άποψη του Ανθρώπου. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές πρωτότυπες διατριβές στη φυσική, την αστρονομία, την κλιματολογία, τη θεωρία συστημάτων και την ψυχολογία. Έχει Μπάτσελορ (BA) στη φυσική από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, Μάστερ στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και Ντοκτορά (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ Στέιτ. Σήμερα είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Στάρμπερστ, ενός διεπιστημονικού ερευνητικού Ινστιτούτου στη Νέα Υόρκη. Ο Paul LaViolette έχει ένα διαρκές ενδιαφέρον για τη μεταφυσική, το μυστικισμό και τη μουσική.
Is the researcher inspired by the "Antikythera Mechanism" to introduce a new kinematical theory in the field of transmission of motion. In July 29th 2010, Dr. Provatidis participated in the 46th conference of American Institute of Aeronautics and Astronautics presenting our mechanisms and focusing on the principle of Gravity Research Mechanism (GRM). The information presented in the conference is only the initial step of GRM’s further development to contribute to aerospace technology and “Green Energy”.
-Το κεφάλαιο «Ελληνικό αυτοκίνητο» στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μια μακρινή ανάμνηση. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα κατασκευάζαμε (είτε εξολοκλήρου, είτε μερικός) αυτοκίνητα;;; Για πολλούς δυστυχώς δεν αποτελεί καν τμήμα της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας μας. Κι όμως, οι προσπάθειες για την κατασκευή και παραγωγή ενός απλού, φθηνού και πρακτικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα ήταν πολλές και αξιόλογες. -Ορισμένες έφθασαν έως το τέλος, γεμίζοντας τους δρόμους με αυτοκίνητα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από Eλληνικά χέρια, άλλες πάλι έμειναν στα... χαρτιά. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια κατασκευής ενός αμιγώς ελληνικού επιβατικού αυτοκινήτου ήταν η εξασφάλιση έγκρισης τύπου. -Το κόστος παραγωγής, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, η αδυναμία ανταγωνισμού των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και η απουσία ουσιαστικής στήριξης από την εκάστοτε κυβέρνηση προστέθηκαν στις αιτίες αποτυχίας κάθε σχετικού εγχειρήματος. Αντίθετα, οι διαδικασίες ήταν πιο απλές στην κατηγορία των φορτηγών και των λεωφορείων, επιτρέποντας την ελληνική παραγωγή ανάλογων οχημάτων.
Σχολιάστε
Comments 0