Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως η Αγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της εδώ και ένα έτος πυραύλους κινεζικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές τα 350 χιλιόμετρα.

9.3.09

Η Άγκυρα άρχισε τον πόλεμο των πυραύλων

Ως απειλή πρώτου μεγέθους για την ελληνική αεράμυνα και τον πληθυσμό της χώρας καταγράφονται σε «απόρρητη» μελέτη του Πενταγώνου οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που διαθέτει η Τουρκία. Η απειλή αυτή λαμβάνει, μάλιστα, εφιαλτικές διαστάσεις σε πιθανή ανάπτυξη πυρηνικής δυνατότητας της Αγκυρας. Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν τη λήψη άμεσων μέτρων, κυρίως αγορά πυραυλικών συστημάτων που μπορούν να αναχαιτίσουν και να εξουδετερώσουν τον εξ Ανατολών κίνδυνο, αλλά και αναδιάταξη των υπαρχόντων.

Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος που υλοποιούν, έχουν προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα τα οποία με το βεληνεκές τους μπορούν να επιφέρουν χτύπημα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία, σε συνεργασία και αξιοποιώντας κινεζική τεχνολογία, επιχειρεί ανάπτυξη των νεοαποκτηθέντων συστημάτων με στόχο την αύξηση του βεληνεκούς τους μέχρι και τα 350 χιλιόμετρα. Στην περίπτωση αυτή οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Αγκυρας μπορούν να «χτυπήσουν» από τα παράλια ή τα Στενά όλο το Αιγαίο και μέχρι την Κρήτη και τη μισή ηπειρωτική Ελλάδα.

Αποτελεσματικότητα

Ηδη η Τουρκία διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, αλλά, όπως σημειώνεται στη μελέτη του Πενταγώνου, η αποτελεσματικότητά τους με τη χρήση συμβατικών πυροκεφαλών είναι περιορισμένων δυνατοτήτων όσον αφορά στην καταστροφικότητα-φονικότητά τους σε κρίσιμους τομείς και σε συνάρτηση με την τεράστια απόσταση βολής. Δεν παύει, ωστόσο, να θεωρείται μεγάλη απειλή, από τη στιγμή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε στρατόπεδα, θέσεις ραντάρ, κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, ναυστάθμους, όπως και για την εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας.

Ο βαλλιστικός πύραυλος «Yildirim» J-600Τ είναι αυτός με τη μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, η οποία φθάνει στα 150 χιλιόμετρα.Συνεχίζοντας το πυραυλικό της πρόγραμμα η Τουρκία, με σχεδίαση εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών ή σε συνεργασία με κινεζικές, αναπτύσσει την «Αστραπή» Νο2 (έτσι μεταφράζεται το «Yildirim» B-611) προκειμένου το βεληνεκές του βλήματος να αυξηθεί στα 250 χιλιόμετρα, καταστρέφοντας οτιδήποτε σε ακτίνα εκατό μέτρων από το σημείο πτώσης.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως η Αγκυρα έχει ήδη στο οπλοστάσιό της εδώ και ένα έτος πυραύλους κινεζικής κατασκευής με μέγιστο βεληνεκές τα 350 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα στον πυραυλικό τομέα είναι ιδιαίτερα στενή, καθώς με τεχνολογία της ασιατικής χώρας οι Τούρκοι αναπτύσσουν τους «Kasirga» (βεληνεκούς 180 χιλιομέτρων), ενώ ο «εθνικός» τους πύραυλος «Toros», όπως αναφέρουν τουλάχιστον τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, μπορεί να εξουδετερώσει στόχους στα 75 και τα 110 χιλιόμετρα, ανάλογα με τον τύπο κατασκευής.

Το δε εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα μας είναι να «φορτωθούν» στους πυραύλους που διαθέτει ή προτίθεται να αναπτύξει η Τουρκία κεφαλές όπλων μαζικής καταστροφής. Στην περίπτωση αυτή καθίστανται ολέθριες απειλές κατά των πληθυσμών των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και πέραν αυτών.

Στο μεταξύ, η Αγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική προστασία με την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε επαφή τόσο με τους Αμερικανούς (Patriot) όσο και με τους Ρώσους (S-300). Τους δύο τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων διαθέτει ήδη η Ελλάδα βασίζοντας σε αυτούς την αντιαεροπορική της «ομπρέλα».

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που αλλάζει τους συσχετισμούς και τα δεδομένα στις δύο πλευρές του Αιγαίου, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στους Ελληνες επιτελείς που αναζητούν τρόπους αναχαίτισης των απειλητικών σχεδίων της Αγκυρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΓΕΕΘΑ προχώρησε στη διενέργεια μελέτης επιχειρησιακής αναγκαιότητας-σκοπιμότητας για την απόκτηση πυραυλικών και αντιπυραυλικών συστημάτων.

Υψηλή προτεραιότητα

Οι ίδιες πηγές λένε πως η αναγκαιότητα της προμήθειας εντάχθηκε στο επικαιροποιημένο ΕΜΠΑΕ και έλαβε θέση υψηλά στον πίνακα προτεραιοτήτων των εξοπλισμών.

Η απόκτηση νέων πυραυλικών συστημάτων προβάλλεται ως μοναδική για την αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδίων. Ως εναλλακτική λύση και μόνο με προσωρινά και περιορισμένα αποτελέσματα προτείνεται η αναδιάταξη των υπαρχόντων συστημάτων. Σκοπός είναι η μεγαλύτερη κάλυψη των αδυναμιών της αεράμυνας της χώρας και η αντιμετώπιση των όσο το δυνατόν περισσότερων ειδών πυραυλικών απειλών από την απέναντι όχθη του Αιγαίου.

Aνατροπή της ισορροπίας δυνάμεων

Ο συσχετισμός των πυραυλικών δυνατοτήτων εκατέρωθεν του Αιγαίου θα ανατραπεί σημαντικά σε βάρος της χώρας μας από το 2011, οπότε αναμένεται η απόσυρση των αντιαεροπορικών συστημάτων «Hawk».

Μετά την αναβάθμιση των συγκεκριμένων συστημάτων το 2006, αν και ιδιαίτερα δαπανηρή, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα ως προς τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Βάσει της αποφάσεως που έχει λάβει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, τα συστήματα «Hawk» ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους και σχεδιάζεται η απόσυρσή τους περί το 2011. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει μεγάλα κενά στην αεράμυνα της χώρας αν δεν συνδυαστεί με την αντικατάστασή τους από νέα ή μεγαλύτερου βεληνεκούς αντιαεροπορικά συστήματα. Οι περιοχές που καλύπτουν τα «Hawk» είναι η Αττική, η Βοιωτία και η Θεσσαλονίκη. Τα μεγάλα δηλαδή αστικά κέντρα, εντός της ζώνης των οποίων βρίσκονται ανεπτυγμένες σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.

Το θετικό για την αεράμυνα της χώρας (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) είναι η ένταξη των ιπτάμενων ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Με την απόκτησή τους αυξάνονται σημαντικά οι δυνατότητες του συστήματος αναγνώρισης και επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου, αφού δύνανται να παρέχουν έγκαιρη και αποτελεσματική αποκάλυψη εναέριων απειλών, αναγνώριση και διευκρίνισή τους. Στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των από αέρος κινδύνων.

του Ανδρέα Κούτρα

Πηγή

Σχετικά δημοσιεύματα: Eλληνική απάντηση στους Yildirim –Πυραυλική απειλή από την Τουρκία

Yildirim

Ο Τουρκικός Στρατός παρουσίασε επίσημα το Βαλλιστικό Βλήμα Βραχέος Βεληνεκούς (SRBM) Yildirim, στην παρέλαση της 30ής Αυγούστου 2007. Τουρκικές πηγές υποθέτουν πως η ονομασία αντιστοιχεί στο βλήμα Β611, το οποίο ανέπτυξε η Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κίνας (CASIC) σε συνεργασία με την κρατική Επιτροπή Μηχανουργικών και Χημικών Βιομηχανιών (ΜΚΕΚ) της Τουρκίας. Η ανάπτυξη του βλήματος άρχισε το 1999. Η αρχική δοκιμή πραγματοποιήθηκε το 2001 σε βεληνεκές 120km, το οποίο έφθασε στα 152km το 2003. Τότε ολοκληρώθηκε επίσημα η ανάπτυξη. Το Β611 είναι SRBM ενός σταδίου, στερεών καυσίμων, με επιδόσεις γενικά συγκρίσιμες του ρωσικού Iskander-E. Στηριζόμενο στην τεχνολογία του DF-15 (M-7), το B611 μεταφέρει πολεμική κεφαλή Υψηλής Εκρηκτικότητας (ΗΕ) βάρους 480kg, σε βεληνεκές 150km.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε…
Παρά τις ανησυχίες των επιτελείων, ουδέν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής και μετά από τόσα χρόνια που οι Τούρκοι ξεκίνησαν τα πυραυλικά τους σχέδια και συμμαχίες.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αντισταθμίσουμε την απειλή.

Αγορά 2 S400 ΚΑΙ αναβάθμιση των υπαρχόντων S300, αγορά ISKANDER, σύγχρονων ραντάρ πυροβολικού (δεν νομίζω να επαρκούν τα arthur), αναδιάταξη δυνάμεων και ό,τι άλλο απαιτείται για την εξουδετέρωση της απειλής.
Για συνεργασία με μεταφορά πυραυλικής τεχνολογίας αντίστοιχη της Τουρκίας-Κίνας και Τουρκίας -Πακιστάν, δεν τρέφω τόσες ελπίδες από τα κομματόσκυλα.
Πρέπει είτε να πιέσουν πολύ οι αρχηγοί είτε να δούμε καμμία νέα αγορά τυπου ΤΟΜΑ.

Ένας ανταγωνισμός στον πυραυλικό τομέα θα προσέδιδε στην δική μας πλευρά μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, καθώς εμείς έχουμε το πρόβλημα της μεγάλης τουρκικής ενδοχώρας.

Ας ελπίσουμε να ξυπνήσουν πριν να είναι πολύ αργά.

exetlaios

Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΠΛΑ ΜΑΚΡΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΑΡΤΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΟΥΝ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΥΨΗΛΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΣΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΜΕ ΑΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

religious Pagan είπε…
Stou koufou tin porta oso theleis vronta. 
Den yparhoune hrimata alla kai thelisis gia tin Ethniki Amyna kai Asfaleia. 

I Ellada hanei polla dis logo synexon apergeion, apokleismon ethnikou odikou dyktiou kai touristikon ypodomon(mehri kai tin akropoli kleisane) katastrofon steis poleis kai genikis grafeiokratikis trivis se otidipote paragogiko ependytiko ergo, ean den ehei politiki skopimotita.

Xodevoune omos disekatomyria gia rave xilone erga, gia kommatikous lamogious logous, ta opoia apaxiononte logo kakis i midenikis syntirisis. Mipos kano lathos?

Ανώνυμος είπε…
είπαμε οι ρώσοι,γάλλοι,και κινέζοι θέλουν και να μας πουλήσουν και να κάνουν συνεργασία για οπλικά συστήματα μαζί μας,γιατί δεν γουστάρουν και δεν συμπίπτουν τα συμφέροντα τους με τους τούρκους.οι κυβερνώντες τι κάνουν, ακόμα κοιμούνται;stef

Ανώνυμος είπε…
Μάλλον χτυπάει η καμπάνα για άλλο εξοπλιστικό με την ρωσική μετάφραση του Μεγαλέκου αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ μας έχουν χε…νους γενικός… Εκεί φαίνεται πως οδηγούνται τα πράγματα… Από τους τούρκους βέβαια γιατί αυτοί πρώτοι άρχισαν να παίζουν με κινέζικα βεγγαλικά. Αλλά τι να κάνουμε δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε… Όσο για λεφτά. Φτάνουν και περισσεύουν.

Ανώνυμος είπε…
ΑΔΕΡΦΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ (ISKANDER),KAI S-400 ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ .-

ΜΟΛΟΣΣΟΣ

Ανώνυμος είπε…
Ατομική βόμβα εδώ και τώρα…

Ανώνυμος είπε…
kala ta antiaeroporika, alla to mathima tou prihrou polemou peiehei kai alli diastasi: isorropia tromou.

Theoropti hriazontai 3 vemata:
1) As paroun ta tel aeroplana tis 3E kai na ta metarrepsoun se hiliades iptamenes vomves me stoho Konstntinoupoli, Smirni kai alla astika kentra. Hiliades omoas ap’autes ohi 48 ;-)
2) Sto SYNTAGMa arthro oti opoiodipote hora «apilisi» tin Ellada, ehoume dikaioma pre-emptive alla kai revenge. STO syntagma na min borei o kathe papatrehas na katevasei ta sovraka
3) ferte tous meta kai doste tous mia «parousiasi’ sto kentro pyraulon stin Kriti kai apla diloste tous, enas Yildirim 1000 dikoi mas se amaho plithismo … apla kai oraia! 
kai astous meta na xinontae oi Moggoloi

haireto
… Arkas kath. Panepistimiou

Ανώνυμος είπε…
μην αγοράζετε τίποτα.δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος.

Ανώνυμος είπε…
pros 12:22:00

Kala afou to les esy…

(Protimw na exw kati kai na mhn to xreiastw para na to xreiastw kai na mhn to exw)

Γιώργος Ανεστόπουλος είπε…
Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι οτι κοινωνία και πολιτική θα ξυπνήσουν μόνον αφού βιώσουν κάποια πολύ μεγάλη τραγωδία…

Αυτή είναι η κατάρα της Φυλής μας βλέπεις…

Να ευχόμαστε μόνο, το δικό μας Perl Harbour όταν έλθει μέσα στην ηλίθια Ελληνική ανεμελιά και ωχαδερφισμό, να μην είναι «συντριπτικό»…

Γιατί, πως να ξεχάσεις οτι «ατυχώς» πλέον του 50% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στην Αττική?

Πως να ξεχάσεις ότι πλέον του 50% της βιομηχανικής – αμυντικής (και σύντομα και της Ενεργειακής) δραστηριότητας εδρεύει στην Αττικοβοιωτία?

Δεν έχουμε δυστυχώς το πλεονέκτημα της «διασποράς» πληθυσμού και πόρων…

Δεν έχει παρά να εστιάσει η Τουρκία όλα τα μέσα της σε αυτό το «συμπυκνωμένο στόχο»…

Τους διευκολύναμε τα μέγιστα τόσα χρόνια με την ανεξέλεγκτη αστυφιλία και την απερίσκεπτη βιομηχανική (α)χωροθέτηση…

Ακόμη και αν είχαμε τη δυνατότητα ή/και πρόθεση να πλήξουμε με αντίστοιχα συντριπτικά πλήγματα τα σχεδόν 30 εκ Τούρκων της Ανατολικής Θράκης/ Πόλης και Παραλίων Αιγαίου, μείον τα 20 εκ Κούρδων (που και αυτοί εν καιρώ πολέμου ιστορικά ξέρουμε πως συστρατεύονται με τους Τούρκους), θα εξακολουθούσαν δυστυχώς να υπάρχουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια Τουρκικού πληθυσμού συν τις δυνατότητες της ενδοχώρας τους…

Με την Τουρκία είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε πλέον το πυρηνικό χαρτί…

Αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί μας (όπως και η κοινωνία μας) δεν είναι έτοιμοι να το συνειδητοποιήσουν ακόμη…

Έτσι, αναμένουμε την «Μεγάλη Τραγωδία», το δικό μας Perl Harbour, ελπίζοντας να μην είναι «εξοντωτικό δια μιας»…

Διότι δεν είναι ηλίθιοι οι Τούρκοι…

Γνωρίζουν καλά τον Έλληνα ως αντίπαλο…

Ξέρουν πως εαν ξυπνήσει η Πολεμική Ψυχή της Ελλάδας θα τα βρουν σκούρα…

Και δεν θα το κάνουν το λάθος…

Είναι σίγουρο πως όταν μας πλήξουν, θα επιδιώξουν να μας πλήξουν καίρια, ώστε να μην μας δώσουν χρόνο να σηκώσουμε κεφάλι και να απαντήσουμε…

Αλλά δυστυχώς, ούτε η κοινωνία μας το συνειδητοποιεί αυτό, ούτε οι πολιτικοί μας, ούτε οι Διπλωμάτες μας, ούτε πολύ περισσότερο ο Στρατός μας….

Είναι όλοι τους καριερίστες μέχρι κόκκαλο…

 

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2009/03/blog-post_09.html

Advertisements

Posted on Μαρτίου 10, 2009, in ΑΜΥΝΑ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΕΠΕΙΓΟΝ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: