Απόσυρση των ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το υδροηλεκτρικό φράγμα του Τίγρη

Απόσυρση των ευρωπαϊκών εγγυήσεων για το υδροηλεκτρικό φράγμα του Τίγρη

 Ελβετία και Αυστρία αποφάσισαν ν’ αποσύρουν τις πιστωτικές εγγυήσεις προς την Τουρκία για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Τίγρη.Η Ελβετία και η Αυστρία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, αποφάσισαν με τη σειρά τους να αποσύρουν τις τραπεζικές εγγυήσεις τους στο αμφιλεγόμενο τουρκικό σχέδιο για την κατασκευή του γιγαντιαίου υδροηλεκτρικού φράγματος στο Ιλισού, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αναφέρουν σε σημερινό τους ανακοινωθέν ασφαλιστικοί οργανισμοί από τις δύο χώρες.

«Οι πιστωτικές εγγυήσεις από την Αυστρία και την Ελβετία ζήτησαν στην κοινοπραξία παροχής τους να διακόψει την εκτέλεση των συμβολαίων που αφορούν το έργο του Ιλισού» στον ποταμό Τίγρη, τονίζουν η Ελβετική Εγγύηση κατά των Κινδύνων στις Εξαγωγές (SERV) και η Osterreichische Kontrollbank.

Την προηγούμενη ημέρα και το Βερολίνο, που εμπλεκόταν στις οικονομικο-πιστωτικές εγγυήσεις για το έργο, είχε ανοίξει τον χορό των αποχωρήσεων, εκτιμώντας πως η Άγκυρα δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες του όσον αφορά τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της κατασκευής.

Οι αυστριακοί και ελβετικοί οργανισμοί υιοθέτησαν τα ίδια επιχειρήματα, επικαλούμενοι ιδίως τις «πρόσφατες πληροφορίες, που αφορούν τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που δεν συνάδουν προς τις διεθνείς συμβάσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά μήκος των οδικών αρτηριών στην περιοχή του προγράμματος».

Η αναστολή ορίστηκε για περίοδο 180 ημερών, προθεσμία που επιτρέπει στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοί του, το σχέδιο κατασκευής του φράγματος στο Ιλισού, πάνω στον Τίγρη, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ, θα προκαλέσει τον εξαναγκασμό σε μετατόπιση πάνω από 50.000 κατοίκων στις παρόχθιες περιοχές, ενώ απειλεί και την πολιτιστική κληρονομιά της ιρακινής πόλης Χασανκεΐς.

Η Τουρκία όφειλε έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει συμμορφωθεί με 150 όρους όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πληθυσμού, προϋποθέσεις που έθεσαν οι οργανισμοί των τριών προαναφερθεισών χωρών για την εγγύηση των εξαγωγών, αναφορικά με το σχέδιο, που σήμερα εκτιμάται πως θα κοστίσει 1,2 δις ευρώ και θα περιλαμβάνει 19 ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, ισχύος 1.200 ΜW, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, με τη δημιουργία 3,8 εκατ. θέσεων εργασίας, σε άμεσο κι έμμεσο επίπεδο.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_23/12/2008_261374

Advertisements

Posted on Φεβρουαρίου 1, 2009, in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΕΝΑΡΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: