ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ

 

Ο Ιούλιος Βερν, αυτός ο αγαπημένος συγγραφέας-προφήτης της σύγχρονης τεχνολογικής εποχής, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ. Εκατό χρόνια μετά το θάνατο του, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό έχει πολλούς λόγους ν’ ανατρέξει στο έργο του, που, πέρα από τις άλλες του αρετές, είναι γεμάτο από αναφορές στην ελληνική μυθολογία, αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ποιος δεν θυμάται ότι στο πασίγνωστο μυθιστόρημα «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», ο καπετάνιος Νέμο προσφέρει στους αγωνιζομένους για την ελευθερία Κρήτες, στα 1866-1869, τον χρυσό που συνέλεξαν οι άνδρες του από τα βυθισμένα πλοία στον κόλπο του Βίγο; Και ποιος δεν θυμάται, επίσης, ότι, στην καμπίνα του Νέμο, δέσποζε το πορτραίτο του αγωνιστή της Επανάστασης του 1821 Μάρκου Μπότσαρη, «του Λεωνίδα της σύγχρονης Ελλάδας»;

Ο Βερν, όμως, ελκύεται ιδιαίτερα από τα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους στην ανεξάρτητη πορεία του και έτσι το 1882, χρονιά της διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου, από γαλλική εταιρεία, κυκλοφορεί το δεύτερο μεγάλο μυθιστόρημα του «Το Αιγαίο στις φλόγες». Το έργο καταχωρείται σε συνέχειες στη γαλλική εφημερίδα Le Temps και σχεδόν παράλληλα στην ομότιτλη αθηναϊκή εφημερίδα Οι καιροί. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία εκδήλωσης φιλελληνισμού, αν και είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα της σειράς «Θαυμαστά ταξίδια».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα (1828- 1905) οι Εκδόσεις «Κασταλία» επανεκδίδουν στα ελληνικά, σε μετάφραση του καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, αυτό το μυθιστόρημα του διάσημου Γάλλου συγγραφεα, που αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821.

Η δράση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται το 1828, στην τελική φάση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και επικεντρώνεται κυρίως στη δραματική προσπάθεια καταστολής της πειρατείας στις Ελληνικές θάλασσες και κατάργησης των σκλαβοπάζαρων της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σκάφος του αρχιπειρατή Σακρατίφ και η Σιφάντα του φιλέλληνα Ανρύ ντ’ Αλμπαρέ οργώνουν το Ιόνιο και το Αιγαίο, με βασικούς σταθμούς το Οίτυλο, την Κυπαρισσία, την Κέρκυρα, τη Χίο, τη Θάσο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Κάρπαθο, για να συγκρουσθούν τελικά στ’ ανοιχτά της Άνδρου προκειμένου να επέλθει η κάθαρση, που σηματοδοτεί την πορεία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Η δημοσίευση του έργου αυτού στην κρίσιμη για το Ελληνικό έθνος στιγμή της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής του ανάκαμψης, έχει πολλαπλή σημασία: εκφράζοντας τα ειλικρινή φιλελληνικά συναισθήματα του συγγραφέα και το θαυμασμό της κοινής γνώμης για τον απελευθερωτικό Αγώνα των ηρωικών απογόνων του Ομήρου, προβάλλοντας τη συμβολή στην Επανάσταση των Ευρωπαίων φιλελλήνων και υπογραμμίζοντας τα εθνικά δίκαια του ελληνισμού, υπενθύμιζε στους αναγνώστες το χρέος της Ευρώπης προς την κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού.

Το βιβλίο, που αποτελεί συλλεκτική έκδοση και διαρκή πρόταση καλού δώρου, εκδίδεται σε πιστή ανατύπωση της πρώτης έκδοσης, με 49 γκραβούρες εποχής του Bennet, εξαιρετικά φροντισμένο.

 

 

http://www.defencenet.gr/defence/images/banners/contents/books/KAS_I.BERN.pdf

3 σκέψεις σχετικά με το “ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ

  1. Παράθεμα: Φιλέλληνες όλου του κόσμου βοήθεια πάει Νέα Τάξη

  2. Παράθεμα: ο φιλελληνισμός του Ιουλίου Βερν (αναφορά στο έργο του “το Αιγαίο στις φλόγες”) « www.olympia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s