Παγκύπρια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου

Παγκύπρια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του Τάσσου Παπαδόπουλου
 

Λευκωσία: Θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος έπασχε από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έδινε σκληρή μάχη από τις 22 Νοεμβρίου, οπόταν εισήχθη στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ την Παρασκευή το πρωί η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία. Το ιατρικό ανακοινωθέν του θανάτου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε γύρω στις 13:45 ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού. «Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απεβίωσε δυστυχώς σήμερα Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008, και ώρα 13:05 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, από μεταστατικό μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονος. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αντιμετώπισε την ασθένεια του με σθένος και αξιοπρέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της. Ο Υπουργός Υγείας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι θεράποντες ιατροί του και το προσωπικό της Εντατικής που τον περιέθαλψε, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους προς τη σύζυγο, τα αδέλφια και τα παιδιά του».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, βαθιά συγκινημένος είπε ότι άμεσα με το που επήλθε το μοιραίο, ενημέρωσε προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου ζήτησε και διαβίβασα τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους συγγενείς του τέως Προέδρου και ζήτησε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής.

Ο κ. Πατσαλίδης, εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και προς τους οικείους του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε πως «ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε μια πάρα πολύ σκληρή, δυνατή και επίμονη μάχη».

Τι αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Τριήμερο δημόσιο πένθος από την 12η μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου κήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του έκτακτη συνεδρία υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Μάριο Καρογιάν, με θέμα την απόδοση τιμών προς τον αποθανόντα τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. 

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού, σημείωσε ότι εκτός από το τριήμερο πένθος αποφασίστηκε όπως ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε όλες τις πρεσβείες της Δημοκρατίας. 

Το κείμενο που θα κατατεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης στο βιβλίο συλλυπητηρίων έχει ως ακολούθως: »Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα μεταβούν στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο παραστούν στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη από τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο, την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 στις 11 το πρωί. Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β. Η ημέρα της κηδείας κηρύσσεται δημόσια αργία.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις αναβάλλονται, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις. 

Εκ μέρους της οικογένειας

«Σήμερα η Κύπρος έχασε ένα πατριώτη, έχασε ένα ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης για το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Μιλώντας εκ μέρους της οικογένειας του, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «σήμερα, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε». 

«Εφυγε μετά από μια άνιση μάχη με την επάρατη ασθένεια. Μια μάχη που την έδωσε με το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την επιμονή που χαρακτήριζαν κάθε στιγμή της ζωής του», σημείωσε. 

Πρόσθεσε πως «ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Υγείας, τους θεράποντες ιατρούς, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν όλες αυτές τις δύσκολες μέρες για να τον θεραπεύσουν και να απαλύνουν τον πόνο του». 

«Ευχαριστούμε θερμά τις χιλιάδες συνανθρώπους μας που όλες αυτές τις μέρες μοιράστηκαν την αγωνία μας και που με τις ευχές και την αγάπη τους έδιναν δύναμη στον Τάσσο και σε εμάς», είπε. 

«Σήμερα», συνέχισε, «η Κύπρος έχασε ένα πατριώτη, έχασε ένα ακούραστο μαχητή που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «υπηρέτησε την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό με συνέπεια, αφοσίωση και προσήλωση σε αρχές και αξίες».

Είπε, επίσης, ότι «σήμερα η οικογένεια μας έχασε ένα αφοσιωμένο σύζυγο, ένα στοργικό παππού, ένα αγαπημένο αδελφό, ένα υπέροχο πατέρα». 

«Στο μεγάλο ταξίδι του που αρχίζει σήμερα θα τον συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας, η υπόσχεση μας πως δεν θα τον απογοητεύσουμε ποτέ και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας χάρισε, όσα μας δίδαξε, όσα ζήσαμε μαζί του», κατέληξε. 

Συλλυπητήρια εξέφρασε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Βαθιά θλίψη και οδύνη εξέφρασε από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για το θάνατο του τέως Πρόεδρου Τ.Παπαδόπουλου, σημειώνοντας πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

»Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, αλλά και τη θλίψη του κυπριακού λαού στο σύνολο του για το χαμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως »ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στα κοινά από νεανικής ηλικίας», λαμβάνοντας μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του κυπριακού λαού και διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Υπουργός σε διάφορα υπουργεία, ως συνομιλητής και ως στενότατος συνεργάτης του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου.

»Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο με συνέδεε στενή φιλία, συνεργαστήκαμε, δώσαμε μάχες μαζί, αγωνιστήκαμε από κοινού για την υπόθεση της Κύπρου», πρόσθεσε εκφράζοντας γι’ αυτό »τιμή και βαθιά εκτίμηση στον άνθρωπο που έφυγε».

»Θέλω να συλλυπηθώ από τα βάθη της ψυχής μου την οικογένεια του και ολόκληρο τον κυπριακό λαό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας τέλος πως »ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας».

Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου

Τη βαθιά του λύπη για την εκδημία προς Κύριον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου εκφράζει σε γραπτή δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. «Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος», γράφει η ανακοίνωση, «εκτός από την ενεργό συμμετοχή του στον υπέροχο εκείνο εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα του 1955-59, γενικά σφράγισε με την όλη ζωή και την προσφορά του όλους τους αγώνες του λαού μας, για την ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπογραμμίζει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος «δεν υπήρξε απλώς μια σπουδαία πολιτική προσωπικότητα του τόπου μας, αλλά ο εθνικός ηγέτης και ο μεγάλος πατριώτης, ο οποίος στην κρίσιμη ώρα του εθνικού μας προβλήματος ανέλαβε προσωπικά τη μεγάλη ευθύνη στους ώμους του, διαφυλάσσοντας έτσι την κρατική μας οντότητα και διασώζοντας την πατρίδα μας.

Όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «αναμφίβολα η ιστορία θα καταγράψει με χρυσά γράμματα το πολύμορφο και πολυσήμαντο έργο του», προσθέτοντας ότι «ο λαός και η νήσος μας θα του είναι βαθύτατα ευγνώμονες για την τεράστια αυτή προσφορά του». Εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια του προς τη σύζυγο και τα παιδιά του και εύχεται όπως ο δικαιοκρίτης Θεός αναπαύσει τη ψυχή του σε σκηνές δικαίων και ενισχύσει και παρηγορεί τους οικείους του. 

Θλίψη εκφράζει το ΑΚΕΛ

Μετά το άγγελμα του θανάτου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνεδρίασε εκτάκτως και μετά από συνεννόηση με το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου, να αναβληθεί το Παγκύπριο Οργανωτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που ήταν προγραμματισμένο για αύριο Σάββατο.

Την απόφαση της Γραμματείας ανακοίνωσε με δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

«Το άκουσμα της αγγελίας του θανάτου του Τάσσου Παπαδόπουλου προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην ηγεσία τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ, όπως και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό», είπε ο κ. Κατσουρίδης, προσθέτοντας πως «ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τα χρόνια της νιότης του συμμετείχε ενεργά σε όλους τους αγώνες του κυπριακού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και προκοπή».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπηρέτησε με ευσυνειδησία και πατριωτισμό την υπόθεση της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα αξιώματα τα οποία ανέλαβε ή τον ανέδειξε η ψήφος του λαού, περιλαμβανομένου και του αξιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπήρξε στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου τον οποίο και στήριξε με συνέπεια στις πιο δύσκολες ώρες», είπε ακολούθως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι «σφράγισε με την πολιτική του παρουσία τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια της ιστορίας της Κύπρου». 

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του ΑΚΕΛ με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως «αυτή η συνεργασία διακρινόταν για την αμοιβαία ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό που τη χαρακτήριζε και ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπηρετήθηκε η υπόθεση της Κύπρου, της δημοκρατικής και κοινωνικής ανέλιξης του λαού μας».

Ο κ. Κατσουρίδης ανακοίνωσε πως η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε, επίσης, όπως αντιπροσωπεία του κόμματος, σε ηγετικό επίπεδο, παραστεί στην κηδεία του Τάσσου Παπαδόπουλου και καταθέσει στεφάνι.

Η Γραμματεία της ΚΕ εκφράζει από μέρους της και από μέρους του συνόλου των Ακελιστών θερμά συλλυπητήρια στη Φωτεινή Παπαδοπούλου, τα παιδιά του Τάσσου Παπαδόπουλου και όλους του οικείους και συνεργάτες του, είπε καταλήγοντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Βαθιά θλίψη εκφράζει ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του Αναπληρωτή Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη, για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους αγώνες της Κύπρου από τον ένδοξο απελευθερωτικό αγώνα μέχρι και σήμερα».

«Σε όλη του τη διαδρομή», είπε, «υπήρξε συνεπής στις αρχές και τα πιστεύω του. Ηταν ένας γνήσιος πατριώτης και έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην ιστορία της πατρίδας μας».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τη σωστή θέση και ενέταξε την Κύπρο στη ζώνη του ευρώ».

Είπε ακόμα ότι οι σκέψεις του κόμματος του αυτή τη στιγμή «είναι με τη σύζυγο, τα παιδιά και την οικογένεια του», προς τους οποίους εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Από την ώρα της είδησης του θανάτου του τέως Προέδρου, οι σημαίες σε όλα τα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, κυματίζουν μεσίστιες.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Βαθιά οδύνη και συγκλονισμό για τον αδόκητο θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου εκφράζουν η ηγεσία και τα στελέχη του ΔΗΚΟ και απευθύνουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τη λοιπή οικογένεια του αείμνηστου ηγέτη.

Σε ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως θα συνεχίσει τους αγώνες του τέως Προέδρου του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, για τη συντήρηση της μνήμης του και των πολιτικών του οραματισμών.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ συνέρχεται εκτάκτως σήμερα στις 16:00, προκειμένου να πάρει σχετικές αποφάσεις προς τιμή του αείμνηστου ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οδύνη εκφράζει η ΕΔΕΚ

Τη βαθιά του οδύνη, αλλά και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, εκφράζει για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. 

Ένας πρωτοπόρος, είπε, και ασυμβίβαστος μαχητής των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού, ένας ανιδιοτελής πατριώτης, έφυγε σε μια στιγμή που η Κύπρος και ο αγώνας του λαού μας τον είχαν απόλυτη ανάγκη.

Η απώλεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, συνέχισε ο κ. Ομήρου προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην Κύπρο και τους αγώνες του λαού μας. Κορυφαίος αγωνιστής του εθνικοαπελευθερωτικού-αντιαποικιακού αγώνα του 55-59, της αντίστασης στην τουρκοανταρσία το 63-64, της αντίστασης στην αντικυπριακή συνομωσία που κορυφώθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1974, στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου, Υπουργός, Βουλευτής, Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας.

Τα τελευταία χρόνια ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανταποκρίθηκε επάξια στην εθνική και ιστορική πρόκληση του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου του 2004 καθοδηγώντας ορθά το λαό μας για την απόρριψη του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν.

Πενθούμε τον χαμό του Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο κ. Ομήρου που αποτελεί δυσαναπλήρωτη απώλεια «και εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια του».

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τους αγώνες και τις προσπάθειες του Τάσσου Παπαδόπουλου για την Κύπρο και τον Ελληνισμό για να καταλήξει λέγοντας ότι «πεθαίνει όποιος λησμονηθεί και ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θα λησμονηθεί.».

Το Πολιτικό Γραφείο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ συνέρχεται έκτακτα το Σάββατο στις 10.00 π.μ για να τιμήσει τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου και να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωσή του εκφράζει θλίψη για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

»Η Κύπρος έχει χάσει ένα μεγάλο ηγέτη σε μια κρίσιμη ώρα της ιστορίας, μια κρίσιμη ώρα για τη διαχείριση του Κυπριακού. Αφήνει πίσω του ένα σημαντικό και ιστορικό έργο. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανήκει πλέον στην Ιστορία», αναφέρουν οι Οικολόγοι, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Σε ένδειξη πένθους, το Κίνημα έχει αναστείλει όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις του. 

Η ανακοίνωση των ΕΔΗ

Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τον χαμό του, εκφράζει το Κίνημα των Ενωμένων Δημοκρατών.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι «παρά τη διαφωνία του Κινήματος με την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, σίγουρα αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε ένας εκ των πρωταγωνιστών της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας».

Συλλυπητήρια δήλωση Ταλάτ

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στα πλαίσια εκδήλωσης στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ είπε ότι έχει πληροφορηθεί τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου από τα τ/κ ΜΜΕ, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του προς τους Ελληνοκύπριους, αλλά και την οικογένειά του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Συλλυπητήρια εκφράζει η ελληνική ηγεσία και κόμματα

Τη θλίψη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, από τις Βρυξέλες, όπου βρίσκεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο «ιστορική μορφή του κυπριακού ελληνισμού», τον οποίο -όπως είπε- «υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση όλη του τη ζωή».

«Με τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της Προεδρικής του θητείας, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο για τον κυπριακό ελληνισμό και την πορεία του εθνικού θέματος», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε με συνέπεια, αγωνιστικότητα, με πατριωτισμό τη δύσκολη μάχη για το μέλλον της μαρτυρικής του πατρίδας».

Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ακόμα ότι επί Προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κύπρος βρήκε τη θέση που της αξίζει ως κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε πως η μεταξύ τους συνεργασία «χαρακτηρίστηκε από απόλυτη σύμπνοια, φιλία, αλλά και εξαιρετική προσωπική συνεννόηση σε δύσκολες στιγμές για την Κύπρο».

«Ο ελληνισμός τού οφείλει πολλά», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «σε όλη αυτή την περίοδο μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω τον αγώνα του για τα εθνικά συμφέροντα, την αγωνία για το μέλλον της πατρίδας του, αλλά και την ειλικρινή του βούληση για την εξεύρεση λύσης στο εθνικό πρόβλημα».

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον ελληνισμό της Κύπρου και στη σύζυγο του, τα παιδιά του, στη λοιπή οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου, «τα πιο ειλικρινή συναισθήματα συμπαράστασης για το βαθύτατο τους πένθος».

Η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, εξέφρασε τη θλίψη του Προεδρείου για τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου και «συμμετέχοντας στο πένθος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού», κάλεσε το Σώμα να τηρήσει ενός λεπτού σιγή.

Οι εκπρόσωποι των παρισταμένων κομμάτων, σε σύντομες αναφορές τους, εξήραν το έργο του εκλιπόντος ως αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Κύπρου, πατριώτη και πολιτικού, συμφωνώντας πως ο θάνατός του αποτελεί απώλεια για τον Ελληνισμό. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας σε δήλωση του για τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου, επισημαίνει ότι η απώλεια του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς και ότι οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι πάντα ζωντανές

«Με βαθειά συγκίνηση και θλίψη αποτίω, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πατριώτη. Ολόκληρος ο Ελληνισμός, ολόκληρη η αγωνιζόμενη Κύπρος χάσαμε σήμερα, έναν αλύγιστο μαχητή, έναν αγωνιστή που υπηρέτησε με πίστη και πάθος τα δίκαια και τα δικαιώματα της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου» αναφέρει ο κ. Σιούφας στη δήλωση του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, υπογραμμίζει δε ότι «η απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι παρακαταθήκες που άφησε θα είναι πάντα ζωντανές. Η μνήμη του θα είναι αιώνια.»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου απέστειλε τηλεγράφημα στο Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια.

Η κ. Παπαρήγα στο τηλεγράφημα της προς την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, κάνει λόγο για απώλεια «ενός πεπειραμένου και θαρραλέου πολιτικού που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κυπριακού αγώνα από τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο» και προσθέτει «παρακαλώ να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μου και στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=595809

Advertisements

Posted on Δεκέμβριος 13, 2008, in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: